Hvilket program skal du tage billeder på?

6

Hvilket program skal du tage billeder på? 

Du har sikkert luret, at dit kamera har mange forskellige programmer (det er de forskellige bogstaver og ikoner, der sidder på toppen af hjulet). Men hvilket skal du vælge, når du skal fotografere? De mange valgmuligheder gør valget en smule uoverskueligt. Det er det heldigvis ikke, og du får konkrete tips til at komme i gang lige her. 

 

Portræt, landskab, makro og sport

Mange begyndervenlige kameraer har programmer, der er specielt indstillet til forskellige situationer. Det kan eksempelvis være til portrætter, landskab eller sport. Det kan også være til makrofotografering, som er når du vil fotograferer noget helt up-close.  

 

Lær at bruge kameraets hjælpeprogrammer

Der findes også det automatiske program, hvor kameraet selv måler lysforholdene og vælger indstillingerne. Mange begyndere inden for fotografering starter her, og det giver også super god mening! 

Men du vil på et tidspunkt opdage, at kameraet ikke altid er tankelæser. Det ved ikke, om du skal tage billeder af et motiv i høj fart, om du vil tage et silhouetbillede eller om du vil have en sløret baggrund.

For at kunne mestre denne slags billeder skal du selv have kontrol over indstillingerne. På kameraet findes et manuelt program, hvor du suverænt bestemmer alle indstillingerne - men vejen fra den ene yderlighed til den anden kan virke som en stor opgave. 

Der er heldigvis hjælp at hente! Der findes nemlig tre forskellige hjælpeprogrammer, som gør lige præcis det de hedder - de hjælper dig godt på vej. 

Når du bruger et af hjælpeprogrammerne, står kameraet for nogle indstillingerne, imens du koncentrer dig om én enkelt. Derfor kaldes de også halvautomatiske programmer. De gør det til en meget sjovere og mere overskuelig proces, når du vil lære, hvordan du udnytter dit kameras potentiale. 

 

Forstå de halvautomatiske programmer

 

Dit kamera har et hjul, hvor du kan indstille forskellige programmer. Rækkefølgen ser sådan her ud: A -> P -> TV -> AV -> M. 

Men hvad står alle de bogstaver så for? Det er faktisk ganske simpelt:

 

A: Automatisk program

P: Programautomatik

Tv: Lukkerprioritet (på nikon kameraer kaldes programmet S)

Av: Blændeprioritet (på nikon kaldes det A)

M: Manuelt program

 

 

Automatisk program (A)

Her starter de fleste, når de har fået nyt kamera. Kameraet styrer suverænt alle indstillingerne og prøver at skabe det bedst mulige billede.

 

Programautomatik (P)

P står for programautomatik, og her deler dig og kameraet ansvaret for at skabe billeder, der er korrekt eksponeret. Arbejdsfordelingen ser sådan her ud:

Du bestemmer: ISO

Kameraet bestemmer: Blænde og lukkertid

  

Lukkerprioritet (Tv)

På programmet Tv indstiller du lukkertiden. Det giver dig en fornemmelse af, hvor høj en lukkertid du skal bruge i bestemte situationer. Lukkertiden fastfryser bevægelser, hvilket er super handy, når du fotograferer motiver i bevægelse. Men da de motiver kan være alt fra mennesker til flyvende fugle og actionsport, er der forskel på, hvor høj en lukkertid der er nødvendig. Ved at tage billeder på dette program får du en fornemmelse af det.  

Du bestemmer: Lukkertiden

Kameraet bestemmer: Blænde og ISO

 

Blændeprioritet (Av)

På programmet her bestemmer du blænden, og du kan dermed kontrollere dybdeskarpheden i billeder. Hvis du bruger en høj blænde, kan du skabe billeder, hvor en lille del af motivet er skarpt og bagggrunden er sløret.

 

Du bestemmer: blænde

Kameraet bestemmer: lukkertid og ISO

 

Manuelt program

På det manuelle program bestemmer du alle indstillinger, og kameraet makker egentlig bare ret :-) Det giver dig en hel masse kreative muligheder, som du ikke har på det automatiske og de halvautomatiske programmer. At kunne fotografere på det manuelle program skaber ofte bedre billeder, da du (heldigvis) er klogere end dit kamera! Men Rom blev ikke bygget på én dag, og det kan tage lang tid, før du føler dig komfortabel med at bruge det manuelle program. 

 

Hvordan tager du billeder på det manuelle program? 

Du behøver heldigvis ikke at hoppe direkte fra auto til manuel. Jeg anbefaler dig at tage det trin for trin i den rækkefølge, som de halvautomatiske programmer er nævnt i ovenfor. 

Når du føler dig tryg ved at bruge programmet P, kan du skifte til TV. Når du føler dig tryg der, kan ud bevæge dig videre til AV. 

Jeg anbefaler at prøve hvert program af på forskellige motiver og under forskellige lysforhold. Det kan være så simpelt, som at fotografere et motiv i bevægelse og både prøve at fotografere indendørs og udendørs. 

Når du har lært at betjene dit kamera på alle de halvautomatiske programmer, kan du bevæge dig videre til det manuelle program. Så har du allerede en forståelse for, hvad der sker, når du ændrer på ISO, blænde og lukkertid - og det bliver meget mere overskueligt selv at være ansvarlig for indstillingerne. 

 

Er det nødvendigt at kunne fotografere på det manuelle program?

Skal man så absolut kunne fotografere på det manuelle program? Nogle fotograferer mener, at det er den eneste vej frem. Det mener jeg ikke nødvendigvis :) 

Hvis du ikke har tid eller lyst til at øve dig, er der ingen grund til at kaste dig ud i det. At have kontrol over indstillingerne giver dig mulighed for at tage bedre billeder, og det gør det helt ærligt lidt sjovere at fotografere. Men det betyder ikke, at du fremover kun må skyde billeder på manuel! Når du har lært dit kamera at kende, kan du få lige så fine resultater med AV eller TV programmerne. 

I situationer hvor lyset skifter hurtigt, kan de halvautomatiske programmer endda være at foretrække. Jeg skyder eksempelvis de fleste af mine bryllupsbilleder på AV. 

 

Få svar på dine fotospørgsmål

Har du spørgsmål til noget, så giv endelig lyd fra dig! Jeg kan fanges på mail hello@lineida.com

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!